
De taximarkt bestaat uit drie onderdelen: contractvervoer, de bel- en bestelmarkt, en straat- en standplaatsmarkt. Driekwart van al het taxivervoer in Nederland bestaat uit contractvervoer; denk daarbij aan het vervoer van mensen met een geestelijke of fysieke beperking of het vervoer van schoolkinderen. De overige 25% van de ritten wordt verzorgd door straat- en standplaatstaxi’s en taxi’s die actief zijn via de bel- en bestelmarkt.
Als taxichauffeur mag je in heel Nederland taxidiensten aanbieden. Wel kunnen gemeenten aanvullende kwaliteitseisen stellen voor het oppikken van klanten op straat en op de taxistandplaatsen. Voor bepaalde gemeenten waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht geldt dat chauffeurs die dit willen, zich moeten verenigen in een zogeheten ‘Toegelaten Taxi Organisatie’ (TTO). Chauffeurs die niet aangesloten zijn bij een TTO mogen dan ook geen klanten op straat of op een standplaats meenemen.
Uber valt onder besteld vervoer en is daarom actief op de ‘bel- en bestelmarkt’. Chauffeurs die over een geldige taxivergunning en chauffeurskaart beschikken, mogen ritten via de Uber app accepteren. Een groot gedeelte van de chauffeurs die gebruik maken van de Uber app, maakt daarnaast ook gebruik van taxicentrales (en zijn in de grote steden vaak aangesloten bij een TTO), andere apps, een eigen klantenkring (bijvoorbeeld hotels of bedrijven) of vervoert specifieke doelgroepen in het contractvervoer. Dat kan en dat mag want Uber verlangt geen exclusiviteit van de chauffeurs die gebruik maken van de app. De chauffeurs zijn zelfstandige ondernemers die zelf beslissen wanneer zij de weg op gaan en via welk kanaal zij hun ritten ontvangen; circa 35% van de chauffeurs die via de Uber app rijden is dan ook minder dan 10 uur per week actief.
De Uber app
Op dit moment is het aantal chauffeurs dat gebruik maakt van de Uber app in Nederland ongeveer 7 keer zo groot als vier jaar geleden en het aantal passagiers maar liefst 16 keer zo groot. In dezelfde periode is de gemiddelde prijs voor een rit via de Uber app met 15% gedaald. Toch is de gemiddelde uur-omzet van de chauffeurs in dezelfde periode met meer dan 20-25% gestegen. Hoe kan dat? Het antwoord is simpel: de Uber app wordt vele malen efficiënter wanneer meer chauffeurs actief worden om aan de stijgende vraag te voldoen. Hiervan profiteert iedereen – lagere aanrijtijden en tarieven voor gebruikers, meer ritten per uur en een hogere omzet voor de chauffeurs.
Waar de gemiddelde chauffeur 4 jaar geleden 28 minuten per uur onderweg was naar of met een klant, is dat in 2017 ruim 41 minuten. Vandaag de dag zien wij in steden als Amsterdam meer vraag naar Uber dan er aanbod is aan chauffeurs; zo ligt de tijd tussen de ritten van de chauffeurs op piekmomenten in het centrum op gemiddeld 4 minuten.
Reactie op de uitzending van Zembla op 29 november
In de uitzending zijn enkele zelfstandige chauffeurs te zien die naast eventuele andere taxidiensten ook gebruik maken van de Uber app maar niet lijken te beschikken over de benodigde papieren voor de opstapmarkt, ofwel niet zijn aangesloten bij een TTO. Uber wil benadrukken dat het illegaal oppikken van klanten op straat of standplaatsen niet in het belang is van de eigen service, de stad of alle andere chauffeurs in Amsterdam die zich wel aan de regels houden. Het is dan ook belangrijk dat hier adequaat tegen opgetreden wordt door de handhavende instanties. Uber werkt nauw samen met de politie en het taxiteam van de gemeente Amsterdam om dit soort praktijken tegen te gaan.
Ingezonden door Valentine
Versimpel de reiskosten van je bedrijf
Gerelateerde artikelen
Meest populair
Delivery zones in Netherlands

Overstappen op elektrisch rijden? Het verschil tussen nieuwe en tweedehandsvoertuigen uitgelegd
Top Tips bij het Kopen van een Tweedehands elektrische Auto
